Sådan kommer du godt fra start med meditation
Du har måske flirtet lidt med tanken om at starte med at meditere. Måske har du endda prøvet det lidt. Men så er du gået kold i det, fordi det virker for svært eller tager for meget tid. Eller fordi du tror, du skal vide en masse om chakraer, mantraer og skal kunne sidde flettet sammen i en lotusstilling på gulvet for at kunne gøre det helt rigtigt.
Lad mig sige det med det samme: Sådan behøver det virkelig ikke være! Læs her hvordan du kommer godt fra start.
Gør meditation nemt og overskueligt
Mange tror, at meditation er lig med at sidde på gulvet i lotusstilling med røgelsespinde i hele eller halve timer. Det kan du godt, hvis du vil, men meditation behøver hverken være langhåret – eller langvarig.
Jeg mediterer f.eks. selv siddende på en stol, i sofaen eller liggende i sengen, og hvis dagen er lidt presset, gør jeg det ofte kun i 5 – 10 minutter ad gangen. Det er som regel nok til at give sig selv det åndehul, der er brug for, og endnu mindre kan endda også gøre det.
Faktisk er det bevist, at få minutters meditation om dagen kan gøre en signifikant og varig forskel på den fysiske og mentale sundhed.
Det er naturligvis klart, at længere meditationer giver en større fordybelse og effekt, men det er ikke altid muligt i en travl hverdag. Gem derfor de længere meditationer til, når du har bedre tid. I starten er det langt bedre at tænke “Lidt men godt”, så du går realistisk til værks.
Vid at du ikke kan gøre det forkert
En af myterne omkring meditation er, at det er svært at lære. Derfor når mange at springe fra, inden de rigtig får begyndt. Men faktisk kan du slet ikke gøre det forkert.
Min tilgang til meditation er netop, at det skal være nemt at meditere og uden en masse regler og procedurer. Det er jo et netop frirum, du giver sig selv. Træk derfor vejret på den måde der føles bedst for dig, sid som du sidder bedst, og brug netop den tid på det som er passende for dig.
Når man starter med at meditere, er der mange, der er lidt hårde ved sig selv, fordi de ikke føler, at de gør det rigtigt. Her er det utroligt vigtigt for mig at sige, at du ikke kan gøre det forkert. Meditation er SÅ forskelligt fra person til person, og helt afhængig af din egen dagsform. Så undgå for alt i verden at slå dig selv oven i hovedet.
Hvis tankerne flyver, hvis du føler dig rastløs eller falder i søvn undervejs, hvilket ofte sker i starten, sker der absolut ingenting ved det. Det er helt okay. Det er din tid. Dit rum. Så hav det ikke dårligt med, hvis det er svært at holde fokus – ret blot opmærksomheden blidt tilbage og fortsæt hvor du slap.
Et af kernepunkterne i meditation er desuden at acceptere det, der er. Hvis uroen er for stor, kan du vælge at fokusere på den i stedet og give den den opmærksomhed og plads, den kalder på. Det vil ofte være den letteste vej til at få uroen til at høre op.
Mediterer du nogle gange om ugen, vil det hurtigt blive lettere at holde fokus.
Sådan starter du med at meditere
Måske har du prøvet at sætte dig ned for dig selv og prøvet at klare hovedet for tanker. Eller du har prøvet en video eller lydfil eller to. Men du har sikkert også erfaret, at uden rigtig støtte kan det være svært at gøre det.
Hvis du vil lære at meditere, er det godt at blive guidet i det, ligesom når du skal lære en hvilken som helt anden ny aktivitet. Der findes i dag mange gode videoer på Youtube. Det kræver måske lidt tid at finde dem, der dur til dig, men det kan sagtens lade sig gøre. Start med at søge på de temaer, der tiltaler dig.
En måde at komme lidt længere på er ved at finde en meditationsunderviser, du synes om og følge denne persons nyhedsbrev. Her kan du f.eks. være heldig at få nye videoer eller anden inspiration tilsendt, som hjælper dig med at holde fokus på det. Hvis du tror, kemien passer med mig, kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev nederst på siden eller prøve en af mine gratis meditationer.
Du kan også tilmelde dig et meditations- eller mindfulnesshold i dit nærområde. Bor du i Aarhusområdet kan du deltage på et af mine hold.
Sådan holder du fast i din nye vane, uden at gå kold i det
Hvis du for alvor vil have noget ud af meditation, er tricket, at du skal hjælpe dig selv med at få det gjort. Husk at det ikke behøver være mange minutter om dagen. Det vigtigste er at gøre det.
Hjælp dig selv med at huske det ved at gøre det på et bestemt tidspunkt. Fx. i 10 minutter af din frokostpause, gør det i bilen inden du henter dine børn eller sæt din telefon til at minde dig om det.
Mediterer du en lille smule hver dag, vil du hurtigt registrere en forskel, og du vil derefter lettere holde motivationen til at prioritere det i din hverdag.
Det er sandsynligvis ikke mange minutter, du bruger på dig selv om dagen. Derfor er det helt essentielt at gøre din meditationsstart så god og kærlig for dig selv som muligt. Så meditation bliver det åndehul, du har brug for, for at lade op.
Den bedste måde at komme godt fra start med meditation på, er at droppe eller de forestillinger, du måtte have om, hvordan du skal meditere, og gøre det på DIN måde. Ved at gøre det så nemt og overskueligt for dig selv, som muligt, så du har større chance for at gøre det til en god vane.
Rigtig god fornøjelse!
Få 7 tommelfingerregler der hjælper dig godt fra start.
[…] Læs mere om, hvordan du kommer godt fra start med meditation. […]