Har du en indre slavepisker?

 

Gennem årene har jeg lagt mærke til en ting, hos flere af de mennesker, jeg har haft kontakt med i mit arbejde: Rigtig mange har en slavepisker siddende på den ene skulder. Det har jeg også selv haft.

 

Sådan en rigtig hård og kynisk type, som er svær at stille tilfreds. Og som taler rigtig grimt til én.

 

Slavepiskeren siger for eksempel: “Kom nu videre”, “Du skal også nå dét” eller “Du kan da ikke bare sidde der og lave ingenting”.

 

I nogle få tilfælde er slavepiskeren et reelt andet levende menneske. En chef, en partner eller en helt tredje. Men ofte sidder den side af dig selv lige der på skulderen og kritiserer eller kommenterer på det, du gør (eller ikke gør). Som stresser og presser dig og forhindrer dig i at mærke dig selv.

 

Måske kender du slet ikke til sådan en slavepisker men prøv alligevel at læse med.

 

Det, jeg vil sige til dig, er nemlig, at de fleste af os ind imellem “punker os selv”.

Lidt “punk” er meget godt, hvis det er kærligt og motiverende.

Men den negative slags er altså utroligt giftig og nedbrydende.

 

Hvis du nu har sådan en slavepisker i dig i en eller anden form, som pisker dig til at fare rundt og gøre alt muligt for andre, og aldrig få et øjebliks ro, så har du formentlig også en anden, mildere side. Lad os kalde hende Lille-jeg’et

 

Lille-jeg’et får konstant dårlig samvittighed og pisker rundt for at prøve at gøre slavepiskeren tilfreds. Det er en helt naturlig reaktion – et resultat af længere tids benhård behandling fra Slavepiskeren. Og mens alt dette foregår, glemmer Lille-jeg’et helt at lytte til sig selv.

 

For når Slavepiskeren står og råber af dig, og har gjort det i længere tid, opgiver Lille-jeg’et på et tidspunkt at trænge igennem og går med på noderne.

 

Men tilfreds bliver slavepiskeren aldrig. Ikke sådan rigtig.

 

Problemet med dette er, at når Lillejeg’et ikke får dækket sine behov for ro, selvomsorg eller restitution, er hun ikke glad.

 

Vi kommer ofte til at stå i situationer, hvor slavepiskeren vil have dig til at ordne en hel masse,

men indeni er der måske en svag stemme der siger Jeg orker ikke. Jeg vil hellere slappe af. 

Det kan være rigtig svært at lytte til den stemme, hvis Slavepiskeren bliver ved med at skælde ud.

 

Nå, men det lyder da ikke videre positivt, det her, hva?

 

Jo, for nu kommer vi til det vigtige.

 

<3

Hvem af de to skal du lytte til?

Du har allerede gættet det. Det er naturligvis Lille-jeg’et, du skal lytte til og udvikle et stærkere venskab med.

 

Slavepiskeren er destruktiv. Lille-jeget derimod – har et enormt potentiale. Det gælder derfor om virkelig at lytte til den side af dig selv. At give den plads. Ikke bare en gang imellem men hver dag, flere gange om dagen.

 

Når først Lille-jeget finder sin styrke, og vokser sig stor nok til at se slavepiskeren i øjnene, mister slavepiskeren sin magt. Og så stopper slavepiskeren over tid med de mange nedbrydende kommentarer.

<3

 

Hvordan giver du Lille-jeget styrke?

Det gør du ved at give hende plads. Ved at give hende tid til at mærke efter. Lytte til, hvad hun har brug for og give hende det. Hun skal for alt i verden føle sig elsket, vigtig og betydningsfuld.

 

Der er mange måder at gøre det på. Den måde, jeg selv har brugt gennem tiden er meditationen, som giver Lille-jeget et åndehul til bare at være. Til at stoppe op, mærke efter og huske hvem hun er.

 

 

Med Groundingmeditationen kan du f.eks. opbygge Lille-jegets styrke, så hun kan vokse og stå stærkt i verden pga. de tykke rødder ned i jorden.

 

Og med Mærk dig selv-meditationen kan du give hende tid til bare at være og mærke efter.

 

Og hvad så resten af tiden? Når slavepiskeren viser sit grimme ansigt og vil punke dig?

 

<3

<3 

Hvad kan du så svare slavepiskeren?

Når den siger: “Du kan da ikke bare sidde der og lave ingenting, når x og y skal gøres!”

 

Her kan du for eksempel stille og roligt svare:

“Det er en rigtig god ide, at jeg sidder her og laver ingenting, for så lader jeg op og undgår at brænde mig selv ud. Så får jeg mere energi til det, jeg skal senere.”

 

Eller når slavepiskeren slår dig i hovedet over noget, du har gjort eller ikke gjort og siger: “Hvorfor har du ikke gjort det?” kan du blot svare: “Jeg gjorde det bedste, jeg kunne lige der, og det er godt nok lige nu.”

 

Måske sidder du lige nu og tænker:  Jamen, hvis jeg ikke lytter til slavepiskeren, så sker der jo ingenting.

 

Jo der gør.

 

For hvis Lille-jeget bliver behandlet ordentligt, vil hun som regel altid gerne gøre de ting, der er vigtige. Vel at mærke hvis de er vigtige. Og hvis hun får det at vide på en pæn måde.

 

 

 

Nå, genkender du de to sider i dig selv?

 

Jeg skal i hvert fald være den første til at indrømme. at jeg har haft mit hyr med slavepiskeren gennem årene. Hvis min historie har givet dig nogle tanker, så prøv at skrive et par linjer ned, omkring hvordan de to sider er for dig.

 

Hvis du bliver klogere på, hvordan dit sind fungerer, og hvordan du taler til dig selv, kan du blive bedre til at spotte, hvad der foregår, når du bliver presset. Og tage det i opløbet. Du kan hjælpe Lille-jeg’et med at vokse sig stort og stærkt, så du bliver mindre sårbar over for stress.

 

 

Meditationerne nævnt oven for indgår begge i mit FARVEL STRESS – mini online forløb og i mit meditations- og selvkærlighedsunivers MIGtid.

 

Farvel-stress-2-large.png  

feelcompany.dk

Leave a Reply Text

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: